Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Miért hordunk ékszereket?

Miért hordunk ékszereket?

Neked is van olyan nyakláncod, karkötőd, vagy épp fülbevalód, amit egyszerűen imádsz, rendszeresen, talán minden nap hordod, valahogy indokolatlanul is kötődsz ehhez a különleges ékszerhez. Zsigerből kötődsz hozzá, ha nincs rajtad, egyszerűen csak valamilyen megmagyarázhatatlan okból rosszul érzed magad. De vajon mióta hordanak az emberek ékszert és miért olyan fontos a viselése?

Ebben a blogban ezt a témakört járjuk körül.

Az ékszerek viselése már az ókorban sem volt ismeretlen, rengeteg leleltünk van már az Ókori Egyiptomból, Rómából, de még a vikingektől is. Az ékszerek nem csak aranyból, ezüstből és bronzból készültek, gyakran készítették őket csontból, fogakból vagy bőrből is. Az egyik legősibb lelet valószínűleg egy nyaklánc lehetett és nagy 75 000 éves. A leletet egy dél-afrikai barlangban találták. Az ékszer fontosságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy a kagylóhéjakon okker festék maradványait találták, tehát az ékszer színe is fontos volt.

De miért viseltek hajdanán ékszereket őseink?

Hiszen az ékszer nem öltöztet (a szó szoros értelmében), nem használható fegyvernek, vagy egyéb eszköznek. De akkor miért volt olyan fontos már az őskor és ókor emberének is?
Nos, az őskorban az ékszereknek szimbolikus jelentése volt, úgy tartották, hogy azoknak az állatoknak, amiket leöltek, elejtettek, a csontjait és fogait viselve megszabadulhatnak az ártó, rontó szellemektől. A fémek és nemesfémek megjelenésével az ékszerek viselete is új irányban fejlődött tovább, a legszebb darabok a leggazdagabbakat illették, így vált az ékszer státusszimbólummá, ami a mai napig megfigyelhető. Viszont, ahogy ma is léteznek filléres bizsuk, és csillagászati összegért beszerezhető gyémántok, úgy az ősi kor emberére is igaz volt, hogy akkor is megtalálta a módját teste díszítésének, ha nem volt rá elég pénze. A megoldások egészen hasonlatosak voltak a maihoz, előszeretettel készítettek bőrből, fából ékszereket, melyeket üveggel és gyöngyökkel díszítettek.

Ahogy a mai napig nem lehet egy egységes okot találni az ékszerek viselésére, ugyanúgy volt ez igaz a korai civilizációkra is.

Az ékszerek létezésük óta egészítik ki öltözékünket, kiemelik, tökéletesítik megjelenésünket, és elterelik a figyelmet apró hibáinkról. Egy szép fülbevaló tökéletes keretet ad arcunknak, ahogy egy jól megválasztott nyaklánc tökéletesen kiemeli dekoltázsunkat.

Ékszereinkkel számtalan üzenetet küldhetünk a külvilágnak, például, ha egyes darabok tökéletes összhangot teremtenek egymással, azzal azt sugalljuk, hogy a legapróbb részletekre is odafigyelünk, kifinomult stílusérzékkel rendelkezünk.

Ha úgy gondolod, hogy a faékszer tökéletes kiegészítője lenne öltözékednek, akkor remek helyen jársz, a Gravistyle igazán különleges, egyedi faékszereket kínál a legjobb áron, ráadásul örökös törésgaranciával. Nézz szét nálunk!

Az oldal tetejére